Mai finomság: Töltött pizza

Nem, nem megyek át gasztro blogba, csak mostanában annyira van kedvem sütni. Remélem nem bánjátok, pontosan mérek és számolok mindent, hogy ti is bele tudjátok kalkulálni a finomságokat akár a diétás étrendetekbe is.:) Mert enni kell és ENNI JÓ!:D

Természetesen megint Barbitól van a recept: Kelt tésztából töltött tekercs
és megint kicsit Nonósítva.:) Megint fele mennyiség és picit más kivitel.:)

Hozzávalók a csukott pizzához:

Tészta:

200 g tönköly fehérliszt
35 g zabpehelyliszt
15 g lenmagliszt
1,5 dl tej 
13 g élesztő 
1/2 tk. cukor
2 tojássárgája 
2 evk. olívaolaj
1 csapott tk. só 

Töltelék: 
1 evk. pizzakrém
6 sz. füstölt mozzarella 
4 sz. felkockázott sült karaj
1 evk. olívaolaj

Kenéshez:
1/2 tojást használtam el
50 g reszelt trappista sajt


Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk és beletesszük a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. 10 percig futni hagyjuk.:) Ezután hozzátesszük a többi alapanyagot, tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és félcenti vastagságúra nyújtjuk. Olívaolajjal majd pizzakrémmel megkenjük, karajjal kirakjuk, mozzarella sajttal megszórjuk. Feltekerjük és 6 részre vágjuk. Letakarva fél órát pihentetjük, majd megkenjük vékonyan a tetejüket tojással és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt, majd további 200 fokon 8 perc alatt, szép aranybarnára sütjük.


Összesen: 1793 kcal/ 180g ch/b 76g zsír
Nekem 6 db lett.
Egy csukott pizza: 298 kcal/ 30g ch/ 12,6g zsír

Igen, nem kevés...tésztás étel, várható volt. DE!!! Még mindig kettőt ehetsz ebből, mint egy mekis hamburgert. Ebben tudod mi van és hidd el, majdnem minden az egészségedet szolgálja.




Például, miért is használok a kedvenc tönköly fehérliszztem mellé már lenmaglisztet (általam darált lenmagból) is egyre gyakrabban?
A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.
Hát ezért....:)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény