Még egy kis segítség, így év elején...mi a megfelelő mozgás?

Egy ilyen kérdésre elég egyszerű a válasz, mindenkinek más a megfelelő. Ez természetesen függ a súlyunktól, edzettségi állapotunktól, edzésünk céljától és attól is, hogy milyen alakra, formára vágyunk.

Sokan összekeverik a különböző mozgásformákat. A zsírégető vagy aerob mozgás, hosszú ideig tartó, közepes intenzitású, megfelelő pulzuson végzett edzés, amikor oxigén jelenléte mellett végezzük a mozgást, nem fárad el az izom idő előtt és az edzés végén nem azt érezzük, hogy meghaltunk, hanem, hogy de jól esett és ömlik rólunk a víz. Ekkor tuti zsírt égettünk. Sokan azért nem végeznek szívesen zsírégető edzést, mert hosszú ideig, 60 percig illik csinálni és a végén nem halnak meg, másnap nincs olyan izomlázuk, hogy menni nem bírnak. Én mindig azt mondom a vendégeimnek, kell ilyen és olyan edzés is. Kell a zsírégető edzés, amivel célt értünk, adott esetben egy fogyókúra alatt és nem halunk bele, és néha kell egy keményebb edzés is. De, ha fogyni szeretnék, akkor az edzésünk nagyobb részét aerob edzés kell, hogy kitegye. Például: gyorsgyaloglás, lassú kocogás (nem nagy súlyfelesleggel), úszás, bicajozás, táncos-bokszos órák...de ezek mind hosszú ideig, megfelelő pulzussal.


Aerob edzés hatásai: erősíti az immunrendszerünket, ritkábban leszünk betegek és gyorsabban gyógyulunk meg, javítja szerveink és izmaink oxigén- és tápanyag ellátottságát, növeli oxigénfelvevő képességüket, gyorsítja az anyagcserét, a táplálék lebontását, hasznosítását, emésztését, a kiválasztást. Hozzájárul testsúlyunk optimalizálásához, testzsír-mennyiségünk csökkentéséhez. Az edzés közbeni verejtékezés elősegíti a méreganyagok távozását és megakadályozza lerakódásukat.

A cardio edzés, magasabb pulzusszámon, oxigén hiánya mellett, rövidebb ideig, inkább állóképességi edzés, amihez már kell egy alap edzettség. Fokozatosan felépítve, fejlesszük magunkat, így lesz a gyorsgyaloglásból futás, a heti 4 cardio edzésből csak kettő és a fennmaradó már más jellegű mozgás. De úgy gondolom, ha valakinek az első számú szempont a fogyás, annak aerob edzésre van szüksége és később lehet ezt színesíteni, fejleszteni, alakítani, jöhet az intervall például, ami a cardio edzés egyik verziója. Mikor már a testsúly csökken, ízületeket sem terheljük vele nagyon...stb...stb.

Intervall jellegű mozgások és erősítő edzések (20-30 perces erősítő, intervall, köredzések, stb.) azok, amik szintén hasznosak, de itt is nagyon fontos, hogy tudjuk mi a cél. Ha 70 kg-val kezdünk el életmódot váltani és szeretnénk fogyni mondjuk 5 kg-t, illetve a cél főként a  formálódás, akkor lehet kezdeni cardio-val,  intervall, erőnléti, stb. mozgásokat csinálni nagyobb arányban (kell is!!), de higgyétek el, emellett is fontos a zsírégető edzések.  Akkor lesz formás és tónusos a test!


Én nagyon szeretem az intervall jellegű edzéseket, a hatékonyságuk szerintem egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen. Legyen az bármilyen erősítő edzés vagy futás, nagyon látványos és elég gyors eredményt hoz. De, nem akkor, ha még jelentős súlyfelesleg van rajtunk. Ha lement már jó pár kiló, akkor érdemes ezeket elővenni és a testünkből a legtöbbet kihozni.

Millió fajta edzés forma, módszer van. Én abban hiszek, okosan, odafigyelve kell kiválasztanunk, hogy nekünk mi a legjobb. Másra kell, hogy tornázzon egy 90 és egy 70 kg-s nő is. Más, ha valaki rendszeresen sportol és úgy 80 kg vagy ha, valaki még életében meg sem mozdult, a tesi órákon kívül, és úgy 80 kg.

Tartsuk szem előtt az adottságainkat is és válasszuk olyan módszert, ami hosszútávon segít nekünk a célunk elérésében! Vagyis, nem éri meg futni 100 kg-val, mert tönkre megy a bokánk, térdünk, csípőnk, az ízületeinket olyan szinten terheljük meg, amit most lehet nem érzünk, de 3-4 év múlva igencsak fogunk. Sokkal inkább megéri bicajozni, 60 percig, hosszan, azonos ütemben, pulzuskontrollal. Nemcsak jó aerob edzés, de rehablitációs mozgásnak is kiváló.


Én nagyon boldog és büszke vagyok, hogy sok embert sikerült rábeszélnem a gyorsgyaloglásra. Aki betartja és heti 3-szor gyalogol, mellette 1-2 szer más jellegű mozgás végez pulzuskontrollal, eddig nem panaszkodott. Fogyása mindig sikeres és tartós volt. Aki viszont nem szánt csak 20-25 percet rá, és nem szánt időt aerob edzésre (pedig a fő célja a zsírégetés lenne és ráadásul kezdő is), egy ideig fogyott, aztán megállt vagy hízni kezdett, hogy miért? Mert elkezdett izmot építeni, a zsír megmaradt, és bár formálódott, de a vágyott forma elmaradt.


 Fontos az egyensúly. Fontos, hogy ne csak belekapjunk mindenbe, hanem gondoljuk végig, mivel mit érhetünk el, és legfőképpen, mi a célunk! Én hiszem, hogy mindenki megtalálja a számára  megfelelő mozgást (ha utána néz, olvas, kérdez) és abban nem csak örömét leli, de sikerül vele elérnie a célját is. 

Merj nagyot álmodni...


...de akkor aszerint, tegyél is érte!!!

A célom nem az a bejegyzéssel, hogy bárkit lebeszéljek az intervall, erősítő és egyéb edzésekről, hisz nagyon fontos, a meglévő izom megtartása és a folyamatos izomfejlesztés is, csak azok szemét szeretném felnyitni, akik ilyen jellegű mozgással indítanak úgy, hogy 30-40 kg feleslegük van és nem értik vagy nem tudják, miért nem fogynak. Aerob mozgás kell kezdésnek, majd jöhet a cardio és ezzel együtt az intervall és mindenféle erősítő, állóképességi tréning! Hajrá!

(Köszönöm a bejegyzéshez Zelenij Linda szakmai tudását!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény