Chia mag

Ismeritek? Én sok jót hallottam már róla így vettem. Pár napja fogyasztom...nekem nagyon ízlik és feldobja a natúr joghurtot és a túrót is.:)


A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. Képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is. Növeli a jó koleszterin mennyiségét. Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.

1. Gyulladáscsökkentő: A sok telítetlen zsírsav a chiában csökkenti a gyulladást. 
2. Vércukorszintcsökkentő: A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős, így megakadályozza a cukorbetegség kialakulását a Science Research Institute állítása szerint.
3. Emésztés javítása: a chia mag 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, éppen ezért nagymértékben képes fokozni az emésztést. Továbbá a napi rostbevitel 20%-át is fedezi. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassan emésztődik meg, ami alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.
4. Védi a szívet és az érrendszert: A chia enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szívbetegséghez vezetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást stb.
5. Kiváló tápanyagforrás: Rengeteg esszenciális zsírsavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
6. A chia feltölt energiával és életerőt ad. 
7. Súlykontroll: A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a chia mag hatékony kiegészítője lehet egy fogyókúrának is akár. Csökkenti az éhségérzetet és az étel utáni vágyat. Gyümölcsléve való keverése délig tartó lendületet biztosít. 
8. Segíti az alvást. A chia triptofánst tartalmaz, ami egy aminosav és a mély alvásért felelős. 
9. Csökkenti a koleszterinszintet.
10. Segítségével megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása. erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket. ezenfelül proteáz-inhibitorokat tartalmaz, ami szintén segíti a rákos sejtek elpusztítását.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény